Tourhelden van 1968 staan in de schijnwerpers op zondag 4 juli

Frits Bakker

STABROEK – Met oud-Tourwinnaar Jan Janssen als meest vooraanstaande gast is vandaag op kasteel Ravenhof in Stabroek het randprogramma gepresenteerd voor de Tourdoorkomst in Woensdrecht (Nederland), Kapellen en Stabroek (België) van dit jaar op zondag 4 juli. De drie gemeenten hebben de handen ineen geslagen om op zaterdag 3 en zondag 4 juli een bruisend wielerfestijn te verzorgen. Twee Tourhelden uit 1968, Jan Janssen en Herman van Springel, staan op die dagen centraal en verder worden er veel aktiviteiten georganiseerd en zullen tal van prominenten het wielerfeest bijwonen.

De Tour de France rijdt in de eerste etappe op zondag 4 juli van Rotterdam naar Brussel. Tienduizenden enthousiaste wielerfans zullen aanwezig zijn bij de doorkomst van de renners in het stukje dat het peloton na de rit door Zeeland eerst door Brabant en daarna net over de grens in België rijdt. Twee dagen lang, zo kondigde Carl Huybregts, de Belgische wielerpresentator vanmiddag aan, zijn de drie gemeenten het toonbeeld van een uniek grensoverschrijdend wielerfestijn. Het doel is om deze gemeenten met hun passie voor de wielersport en met de te organiseren toertochten ook de bekende Brabantse wal weer op de kaart te zetten.

De affiche van het Brabants/Belgische Tourfestijn. foto Frits Bakker

Onder het thema Onze helden van 21 juli 1968 en onze helden van 4 juli 2010 wordt het feest opgehangen aan de Nederlandse en Belgische Tourhelden uit 1968. Jan Janssen, woonachtig te Putte, won dat jaar de Tour in een adembenemende finale van Herman van Springel. De Nederlander maakte op de slotdag een kleine achterstand goed met een magistrale tijdrit en werd als eindwinnaar gehuldigd in het Parc des Princes.

Op zaterdag 3 juli staan onder meer toertochten van 30, 60 en 125 kilometer op het programma, uitgezet door Jan Janssen zelf langs de mooiste plekjes van Kapellen, Stabroek en Woensdrecht en door het natuurgebied de Brabantse Wal. Maar ook zal de langste afstand een stukje door Zeeland rijden.

Vanaf 14.00 uur is het Douaneplein middenin Putte het episch centrum van de Grand Départ dag van de Tour die in Rotterdam start. Een compleet wielerentertainment programma met podiumwagen en live beeldverslagen zullen de toeschouwers die middag vermaken. Onder leiding van Carl Huybregts zullen oud Tour de France renners, wielercoryfeeën uit de regio en tijdritspecialisten in een rondetafeldebat en een wielercafé het live verslag van de proloog verzorgen en vooruitblikken naar de Tour van dit jaar.

In kasteel Ravenhof, vlakbij het plein, is een zogeheten Tour de France experience, een combinatie van een musem en interactieve belevenissen van en over de Tour de France in al zijn facetten. Er komt een mega hospitality tent met een Tourhelden restaurant, waar het publiek in de avonduren voor een 10-gangen menu kan reserveren. Elk van de gangen is een specialiteit van een lokale restaurateur uit een van de drie gemeenten.

Jan Janssen is eregast op het Tourgala in zijn woonplaats Putte. foto Frits Bakker

Als rode draad loopt door de twee dagen een Tourheldenspel voor en door de middenstand gehouden, waarbij het publiek de hoofdrol krijgt toebedeeld. Daarbij moeten Tourhelden worden opgespoord bij de deelnemende winkeliers.

Op zondag 4 juli zijn er festiviteiten van 10.00 tot 18.00 uur op het Douaneplein met als hoogtepunt de doorkomst van het Tourpeloton rond 14.30 uur in de Antwerpsestraat en Puttestraat. De Nederlandse en Belgische bondscoaches, Leo van Vliet en Carlo Blomans, geven hun visie op de etappe en kijken vooruit naar de Touretappes die volgen.

Voor verdere informatie zie: www.puttetourklassieker2010.com

email: info@puttetourklassieker2010.com

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Tour de France

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s