Zaterdag eindelijk weer koersen over de Vlaamse wegen

Frits Bakker

GENT – Het maakt me niet zo veel uit of het koud is, regent, of dat er een flauw zonnetje staat. We gaan zaterdag en in de weken daarna eindelijk weer de koersen in op de Vlaamse wegen, met de Omloop Het Nieuwsblad, de Driedaagse van De Panne, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en al die prachtige voorjaarskoersen. Over die heerlijke Kwaremont, de gemene Patersberg, de Molenberg, waar ik elk jaar weer dat stokoude omaatje met een koerspetje op d’r stoeltje langs het parkoers zie zitten, door de Zwalmstreek, over de Berendries, de Valkenberg, even stoppen bij Den Hengst, waar Jan Raas nog wel eens een pintje komt drinken, de Eikenberg en de Molenberg. Wat heb ik er weer zin in om achter het peloton aan te jagen en na afloop de hoofdrolspelers te interviewen.

Het wordt een dubbele klus dit jaar, want ik ga niet alleen de mannen volgen, maar ook de vrouwen. Dus ik kijk niet alleen uit naar het eerste optreden van Johnny Hoogerland op de Vlaamse wegen, maar ook naar Anne Eversdijk, Agnieta Francke, Baukje Dodee en Sonja Boogaard. Ik weet nog niet hoe ik het allemaal ga doen, maar het schijnt wel mogelijk te zijn om van allebei de koersen de start te volgen en ik moet maar zorgen dat ik op tijd aan de finish ben om ook de eindsprint van de vrouwen te zien.

Zaterdag iets voor half twaalf is de start van de vrouwen bij het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx aan de Zuiderlaan in Gent, zo rond drie uur is de aankomst vlakbij het Sint Pietersplein. De mannen starten om kwart voor twaalf op het Sint Pietersplein en arriveren om half vijf op de Zwijnaardsesteenweg.

Voor de profs staat een loodzwaar parkoers te wachten met achtereenvolgens de Leberg, de Berendries, de Valkenberg, Ten Bosse, de Eikenmolen, de Muur, de Pottelberg, de Kruisberg, de Taaienberg, de Eikenberg, de Wolvenberg en de Molenberg. De vrouwen rijden een groot gedeelte van dat parkoers, maar met minder klimwerk. De mannenkoers is dan ook 204 kilometer lang tegenover de vrouwenkoers 125.

Thor Hushovd won vorig jaar de Omloop Het Nieuwsblad met een indrukwekkende machtssprint.

De Noorse krachtpatser Thor Hushovd komt naar Vlaanderen om weer een gooi te doen naar de openingswedstrijd, die hij vorig jaar met een indrukwekkende sprint op zijn naam bracht. Het was een tumultueuze spurt, met een valpartij in het laatste rechte eind, maar uiteindelijk won toch de sterkste spurter. Wat me nog bij staat is de merkwaardige tactiek van Rabobank, die de eigen renners opdracht gaf om tempo te maken, terwijl Sebastian Langeveld met een medevluchter in de finale vooruit zat.

Ik heb er een goed gevoel over dat Vacansoleil een rol van betekenis gaat spelen. Borut Bozic en Johnny Hoogerland zullen wel op tijd terug zijn uit de Ruta del Sol om zich na het zware werk in Spanje te concentreren op de Belgische koers. De Nederlandse ploeg heeft ook Gorik Gardeyn, Björn Leukemans en Lieuwe Westra nog als troeven achter de hand.

Wat er verder aan toprenners aan de start komt mag er ook zijn. Zo maar wat namen: Heinrich Hausler, Roger Hammond en Andreas Klier uit de Cervelo-ploeg van Thor Hushovd, Sébastien Chavanel en Youheni Hutarovich van Francaise des Jeux, Daniele Bennati en Frederik Willems van Liquigas, Tom Boonen, Sylvain Chavanel en Stijn Devolder van Quick Step, Kurt Asle Arvesen, Edvald Boasson Hagen Juan Antonio Flecha van Sky, Tyler Farrar van Garmin, Bernhard Eisel van HC Columbia, Robbie McEwen, Filipo Pozzato van Katusha, Nicky Terpstra van Milram, Sebastien Rosseler en Gert Steegmans van Radioshack, Alessandro Ballan, George Hincapie en Karsten Kroon van BMC Racing, Matti Breschel, Frank Hoj en Stuart O’Grady van Saxo Bank, Sebastian Langeveld, Nick Nuyens en Lars Boom van Rabobank, Steven Caethoven (en dus niet Hans Dekkers) van Landbouwkrediet, Jimmy Casper en Jimmy Engoulvent van Saur Sojasun, Flris Goesinnen van Skil Shimano, Nick Eeckhout van An Post en Geert Steurs van Topsport Vlaanderen.

Bij de vrouwen komt vooral Jeroen Blijlevens met een sterk team aan de start. Suzanne de Goede start met het rugnummer één, verder rijden Loes Gunnewijk, Loes Markerink en Agnieta Francke voor de ploeg Nederland bloeit. Anne Eversdijk rijdt voor Merida Cycling Team, dat onder leiding staat van oud-renster Sissy van Alebeek. Ook Daphny van den Brand rijdt voor dit team. Voor het Mixed team met Rabo Lady Force komen Baukje Doedee, Ruth Jakobsen en Sonja Boogaard aan de start.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Johnny Hoogerland, Rabo Lady Force, Voorjaarskoersen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s