Jonge garde van ploegleiders aan het stuur in Omloop

Frits Bakker

GENT – Hé Tristan, de winter goed doorgekomen? De ploegleider van HTC – Columbia komt breed lachend op de koffiemachine af waar Hilaire Vanderschueren net een kopje neer heeft gezet. ,,Voor mij, Hilaire?”, vraagt Hoffman. Nee, voor mij natuurlijk, reageert de Belg met een grijns. Die Hollanders kunnen het niet laten hè. Hilaire is ploegleider van Vacansoleil, één van de routiniers in de volgerskaravaan. Tristan Hoffman leidt morgenmiddag in de Omloop Het Nieuwsblad de ploeg van HTC – Columbia. Vanmiddag een kwinkslag, morgen concurrenten.

De verzameling van ploegleiders, vooral veel jonge, net gestopte renners, kwam vanmiddag de bescheiden voor de Omloop ophalen. En er was de traditionele vergadering met de jury op de dag vooraf. Wie kwamen we daar allemaal tegen? Erik Dekker natuurlijk, van Rabobank, Jean Paul van Poppel, van Cervelo, Ralf Grabsch, van Milram, Guennadi Mikhailov, van Katusha, Steven de Jongh, van Sky, Wilfried Peters, van Quick Step, Rudie Kemna, van Skil Shimano, allemaal van de nog vrij jonge garde.

De Quick Stepploeg bereidt zich voor op de Valkenberg. foto Tim van Wichelen

Hilaire Vanderschueren kunnen we gerust de éminence grise noemen, de man die vooral onder Jan Raas alles al heeft gemaakt. Hij voert de al wat oudere lichting aan met ploegleiders als Walter Planckaert, Lucien van Impe, Dirk De Mol, Marc Madiot.

Zijn er nog mutaties in de ploegen die vooraf zijn aangemeld. Zo te zien niet. Tristan Hoffman: ,,Wij rijden in elk geval met de renners die we hebben opgegeven. En of we kansen hebben? Altijd hè. Maar het zou wel verrassend zijn als wij hier zouden winnen.” Want zeg nou zelf, met Lars Bak, Bernhard Eisel, misschien Marcel Sieberg zijn de renners van HTC – Columbia toch niet meer dan outsiders.

We zullen meer moeten uitkijken naar de blauw-witte shirts van Quick Step, met Tom Boonen vanzelfsplrekend, de altijd sterke Sylvain Chavanel in het voorjaar, Stijn de Volder misschien. Sebastian Langeveld is traditioneel een troef in de Omloop, Nick Nuyens moet eindelijk ook maar eens gaan scoren voor Rabobank.

De Cervelo’s hebben de vier H’s in de ploeg: Hushovd, Hammond, Haussler en Hunt. Ik zou zelf eerder op Haussler gokken dan op Hushovd dit jaar. En Jean Paul van Poppel heeft met Andreas Klier en Daniel Lloyd ook nog eens echte gangmakers in de ploeg.

Zullen we dan alles nog maar eens laten passeren aan kanshebbers? Daniele Bennati als hij de finale kan overleven, Philippe Gilbert, de man van het najaar, Greg van Avermaet en Jurgen Roelandts uit de Lotto-ploeg, Edvald Boasson Hagen en Juan Antonio Flecha van Sky, Tyler Farrar als het op sprinten aankomt, net als Robert Hunter van Garmin.

We durven ook te gokken op een Katusha-renner: Sergei Ivanov, Kim Kirchen of Filippo Pozzato. Servais Knaven zal lang meekunnen voor Milram en misschien wel Roy Sentjens kunnen lanceren in de finale. Sebastien Rosseler is de tempobeul van Radioshack, Gert Steegmans, die op dezelfde weg van de aankomst een Touretappe won, is de afmaker in die ploeg, maar de sprinter tobt nog wat met zijn gezondheid.

Matti Breschel is ook zo’n echte afmaker bij Saxo Bank, met Baden Cooke en Stuart O’Grady als superhelpers. We zijn benieuwd naar Andrea Masciarelli van Acqua en Sapone, de broer van Francesco die in de Ronde van de Middellandse Zee de koninginnerit naar de Mont Faron won. Luca Paloni en Alessandro Donati rijden ook voor die ploeg. Alessandro Ballan, Marcus Burghardt, George Hincapie en Karsten Kroon zijn de grote kleppers in de ploeg van BMC Racing, die wordt geleid door John Lelangue. Steven Caethoven is de snelle man bij Landbouwkrediet. Saur Sojasun komt met Jimmy Casper en Jimmy Engoulvin. Koen de Kort, Tom Veelers en Floris Goesinnen moeten Skil Shimano aan een mooie seizoenstart kunnen helpen. Geert Steurs won een etappe in Qatar, Niko Eeckhout lijkt onverslijtbaar.

En dan is er natuurlijk het hechte blok van Vacansoleil. Kan Borut Bozic de heuvels van Vlaanderen aan om op de Zwijnaardse Steenweg mee te sprinten voor de overwinning? Of gaat Johnny Hoogerland mee in een ontsnapping die wel eens beslissend kan zijn en kan hij zijn eerste grote overwinning in het profpeloton halen? Zullen we Björn Leukemans voorin zien, Jens Mouris in een lange vlucht, Marco Marcato als één van de uitblinkers in de heuvelzone?

Het zijn van die heerlijke vragen die ons aan de vooravond van de Omlo0p Het Nieuwsblad bezighouden. Wie er zelf niet bij kan zijn, doet er goed aan zich comfortabel voor de buis te nestelen. Het kan niet vroeg genoeg beginnen, want om kwart over twee ligt de Muur al in het parkoers, daarna volgen in snel tempo de Pottelberg, de Taaienberg, de Eikenberg, de Wolvenberg en de Molenberg.

Voor alle volgers van dit wielerweblog: veel kijkplezier, wij zullen, als u het niet erg vindt, vooral supporteren voor Johnny Hoogerland.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Johnny Hoogerland, Voorjaarskoersen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s