Bobbie Traksel, heerlijke kwajongen wordt een volwassen renner

Frits Bakker

KUURNE – Het was zó ontroerend, de ontmoeting net na de streep van Kuurne-Brussel-Kuurne, waar Bobbie Traksel bijna in de armen van zijn vrouw Krista Pirard reed en zijn twaalf weken jonge dochtertje Maud een klein kusje op de wangen drukte. De 28-jarige renner van Vacansoleil had net de mooiste overwinning uit zijn carrière gehaald in een sprint met twee totaal uitgebluste tegenstanders. Het tactisch spel op het eind was fantastisch om te zien, de zege van de goedlachse Traksel net zo historisch als heroïsch. Prachtig voor Vacansoleil.

Veel toprenners hadden in de gutsende regen en de barre kou de strijdbijl al begraven. Tom Boonen, Juan Antonio Flecha, Nick Nuyens en nog veel meer uitblinkers van zaterdag in de Omloop Het Nieuwsblad hielden het in de bevoorrading voor gezien. De koers ging door en groeide uit tot een karakterslag, met Bobby Traksel, die één van de vroegste aanvallers was, in de spits van de wedstrijd en uiteindelijk samen met de Brit Ian Stannard van Team Sky en Rick Flens van Rabobank naar de finish reed.

Bobbie Traksel, de fantastische winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne.

Hoe dodelijk vermoeid ze in de laatste kilometers ook waren, om beurten demarreerden Ian Stannard en Rick Flens, meestal haalden ze elkaar terug, maar op het laatst toonde Bobbie Traksel dat hij slimmer en sterker was dan de twee. Dat bleek ook in de korte eindsprint, waarin hij Flens met een ogenschijnlijk gemak uit de wielen reed.

Hij was kilometers lang gecoacht vanuit de auto van Vacansoleil, werd gestuurd door de sluwe vos Hilaire Vanderschueren en kon het in die slopende finale ook afmaken. Dat moet de Nederlandse ploeg een geweldig gevoel hebben gegeven. Traksel zelf vertelde na afloop over zijn grote liefde voor deze semi-klassieker. ,,Ik was altijd jaloers op het ezeltje dat de winnaar kreeg en vond het één van de mooiste wedstrijden om te winnen.” Bovendien heeft hij altijd al iets met Kuurne gehad. De West Vlaamse tekenaar Nesten, wiens spotprenten van wielrenners vaak langs het parkoers in de Ronde van Vlaanderen, de Driedaagse van De Panne en andere voorjaarskoersen zijn te bewonderen, heeft bijvoorbeeld de huwelijkskaart van het echtpaar  Traksel gemaakt.

Bobby Traksel (van 3 november 1981 in Tiel) verdient de overwinning als geen ander. Zijn carrière is gemarkeerd met vele tegenslagen, valpartijen en blessures. Hij werd bij Rabobank op achttienjarige leeftijd prof en was op dat moment de jongste profrenner ooit. Met zeges in Veenendaal-Veenendaal, de Ster Elektrotoer en de Ronde van Saksen maakte Traksel ook een redelijke start, maar daarna bleven de grote successen uit.

Als jonge renner kon Traksel ook onbezonnen en onvoorspelbaar zijn. Zo maakten we voor de PZC ooit een interview in Tiel, toen hij als één van de junioren van de ploeg kanshebber was voor de Juniorendriedaagse van Axel. We kregen van een fotograaf uit zijn omgeving een schitterende foto toegestuurd: Bobbie stond met zijn splinternieuwe fiets van Rabobank in een kreekje achter zijn huis, de fiets half onder water. Toen de ploegleiding de foto te zien kreeg, werd er woedend gereageerd. ,,Wat waren ze kwaad, zeg”, glimlachte hij toen hij in Axel kwam.

Bobbie Traksel gaat juichend de finish over na een barre tocht in Kuurne-Brussel-Kuurne. foto AFP

De kwajongen van toen is inmiddels een volwassen wielrenner geworden. De presentatiegids van Vacansoleil schreef: ,,Het absolute hoogtepunt van 2009 behaalde Bobbie Traksel op 5 december, toen zijn vrouw Christa beviel van hun dochter Maud. Op de koersfiets zat er dit jaar helaas geen feestje in. Wel werd hij in de Driedaagse van West Vlaanderen tweede in de tweede etappe en stond hij als derde op het podium in het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp. De kersverse vader hoopt in 2010 wat sterker voor de dag te komen.” Dat is vandaag al gebeurd, Bobby Traksel. Wat een fantastische klasse heb je vandaag laten zien op de Vlaamse wegen.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Vacansoleil, Voorjaarskoersen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s