Peter Sagan (20) wint etappe, Jens Voigt (38) een geweldenaar

Frits Bakker

AURILLAC – Met de gele leiderstrui om de schouders lachte Jens Voigt zoals alleen hij dat kan de gespeelde hoon van zijn jongere collega’s weg. ,,Ze blijven maar roepen naar me, hé, oude man, ga toch weg.” Het kost me wel veel moeite, de jaren gaan tellen, maar ik train veel en hard.” De stoere, 38-jarige Duitser bekroonde al die arbeid vanmiddag met de koppositie in Parijs-Nice. Hij behoorde tot het kopgroepje van zes in de finale, dat een kleine voorsprong had op een pelotonnetje met Johnny Hoogerland. Jens Voigt werd vierde en greep de gele trui, die hij overnam van Lars Boom. De jonge, twintigjarige Slowaak Peter Sagan greep de etappezege en is nu al de revelatie van dit voorjaar.

Het grote Slovaakse talent Peter Sagan wint de derde etappe in Parijs-Nice als snelste van een kopgroepje van zes. Lars Boom verspeelde zijn leiderstrui aan Jens Voigt. foto Roberto Bettini

Met een prachtige proloog, een tweede plaats in de etappe van gisteren en nu de machtige eindsprint in de etappe naar Aurillac is het grote talent van Liquigas opgestaan als één van de exponenten van de nieuwe lichting. Hij is een voormalig mountainbiker en crosser, maar koos al op jonge leeftijd voor een carrière op de weg. Dit jaar hengelden een paar topploegen naar hem, ook Patrick Lefevere van Quick Step was geïnteresseerd, maar uiteindelijk koos Peter Sagan voor Liquigas.

En ondanks zijn prachtige start in Parijs-Nice bleef hij vanmiddag bescheiden. ,,Roman Kreuziger is de nummer één in ons team”, zei hij. Maar met de boniseconden is Sagan nu ook opgeklommen naar de tweede plaats in de algemene rangschikking achter Jens Voigt.

Lars Boom raakte de leiderstrui, die hij drie dagen mocht koesteren, kwijt omdat een klimmetje in de finale hem te zwaar was. De Rabobanker kon net niet mee in het geweld van toprenners als Contador, Rodriguez, Nicolas Roche (zoon van voormalig Tourwinnaar Stephen Roche) en Jens Voigt. Johnny Hoogerland reed in de finale onopvallend mee, maar handhaafde zich wel uitstekend in het eerste peloton. Hij werd in de rituitslag 49e op zes seconden en staat nu in de rangschikking op een 32e plaats, 56 seconden achter Jens Voigt.

Hij gaf toe dat het tempo op de laatste klim wel heel hoog lag. ,,Ik zag Contador op een gegeven moment voorbij stuiven en wist dat ik gewoon niet mee kon. Het gaat zo hard elke dag, zo nerveus, dat ik me ook moe voel na zo’n etappe. Het verschil met de Ronde van de Middellandse Zee en de Ster van Bessèges is enorm. Hier gaat het er veel harder toe, zeker in de finales. Toen die zes man vanmiddag wegreden, zat ik iets te ver, maar ik had eerlijk gezegd ook niet zo’n goeie dag. Die waren er meer. Lars Boom moest ook passen op dat laatste kleine bergje. We zullen zien wat het morgen wordt, dan gaat het om het klassement en moeten we een stuk of zeven klimmen verteren.”

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Parijs-Nice, Voorjaarskoersen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s