Girobaas Zomegnan doet de hartelijke groeten aan Middelburg

Frits Bakker en Jan Dagevos

MILAAN – De herkenning is er onmiddellijk. Directeur Angelo Zomegnan van de Ronde van Italië steekt zijn hand uit en roept: ,,Bongiorno, va bene, Middelburg?” Ja, va bene, we komen er wel vandaan, maar we zijn niet van de organisatie van de etappe, maar van de krant. ,,Doe ze toch maar de groeten”, glimlacht de Girobaas. Donderdagmorgen, temidden van een sjiek gezelschap Italianen, strakke pakken, wij in shirt en spijkerbroek, omdat we niet wisten dat we hier terecht zouden komen.

We lopen Angelo Zomegnan en zijn team toevallig tegen het lijf, omdat we een rondje door Milaan doen, het kantoor van de Gazetta dello Sport bezoeken en ontdekken dat er die morgen een Workshop is over de Ronde van Italië. En dan doet een perskaart wonderen. We halen hem tevoorschijn, tonen hem aan het meisje van de balie en mogen doorlopen, niet gestoord door het cordon van bewakers. We kijken elkaar eens aan, Jan en ik, en veronderstellen dat Silvio Berlusconi welhaast op bezoek moet zijn om campagne te voeren bij de roze krant.

PZC-verslaggever Jan Dagevos mocht even poseren in de roze stoel van de Giro tegen het decor van de truien. foto Frits Bakker

Het zaaltje zit vol met potentiële sponsors van de Giro, een enkele journalist, één van de organisatoren van de Girostart in Amsterdam en in de schijnwerpers op het podium staat Angelo Zomegnan. De trofee voor de winnaar in de buurt, niet ver van een grote roze stoel waarboven de shirts zijn uitgestald: het roze, groen, wit en rood.

Zomegnan is net bezig te vertellen hoe belangrijk Nederland als startplaats is voor zijn ronde. Met zijn prachtige tongval vertelt hij zijn gehoor over Amsterdam, Utrecht en Middelburg. ,,Het is belangrijk voor ons, want Nederland heeft een voorbeeldfunctie in de wielersport”, zo vat hij later zijn betoog samen.

De dopingjachten krijgen een zwaarder accent, maar verder is zijn verhaal vooral bedoeld om zijn ronde te promoten en de sponsors warm te maken. De ene na de andere spreker komt benadrukken hoe Italië in de ban is van het cyclisme, zeker nu ook weer, aan de vooravond van Milaan-Sanremo.

Yolanthe, de Madrina van de Giro, wordt maar weer eens prominent en in allerlei poses in beeld gebracht en daarna komen alle etappes van de Giro in razend tempo voorbij, van 8 mei met de proloog in Amsterdam tot en met 30 mei met de finish in de arena van Verona. Tot in Amsterdam, tot in Utrecht, tot in Middelburg, klinkt het als we na een voortreffelijke lunch en een goed glas Prosecco de gebouwen van de Gazetta verlaten.

De Giro komt niet alleen met renners, zo vertelt Francesca, flanerend in een pikant, ultrakort rokje na afloop in de wandelgangen. Zij gaat over de karavaan die het peloton vooruit gaat. Het publiek mag zich, net als in de Tour de France, vermaken met een bonte reklamekaravaan. Die zal in Nederland uit zo’n veertig auto’s bestaan. Op Italiaanse bodem wordt die karavaan verdubbeld.

Zigeunermuziekje, de hoed op van de muzikant en een heerlijk sfeertje in een Milanees café. foto Jan Dagevos

In een Milanees cafeetje, ergens achter de Dom, drinken we wat op het succes. En als er plotseling een straatmuzikant binnenloopt, moet het ook maar even gebeuren. Zigeunermuziekje met z’n viool, een wijntje om te proosten en een heerlijk sfeertje. Ja, journalisten zijn soms net toeristen. 

Ciao a Middelburg

Ciao a tutti.

Yolanthe poseerde tijdens de presentatie op groot scherm in allerlei gewaagde poses. foto Frits Bakker

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Actueel, Giro, Reportage, Ronde van Italie, Ronde van Italie in Zeeland, Wielersfeer

Een Reactie op “Girobaas Zomegnan doet de hartelijke groeten aan Middelburg

  1. Jens Pauw

    Mooie trip mannen! Veel plezier nog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s