Da’s toch wel een slecht voorteken voor Vacansoleil

Frits Bakker

TERNEUZEN – Vlak voor de start van Dwars door Vlaanderen reageerde Johnny Hoogerland vanmorgen kwaad en teleurgesteld op een slecht bericht uit Frankrijk. Vacansoleil is na de Giro ook niet uitgenodigd voor de Ardennenklassiekers, de Waalse Pijl en de Luik-Bastenaken-Luik. En omdat die twee wedstrijden worden georganiseerd door de ASO, dat ook de Tour organiseert, mogen we toch wel van een slecht voorteken spreken.

De wegen van de Fransen zijn vaak ondoorgrondelijk, ook nu Jean Marie Leblanc al een paar jaar is vervangen door Christian Prudhomme. Dat er in de Belgische klassiekers twee Belgische Procontinentale ploegen starten (Landbouwkrediet en Topsport Vlaanderen) is nog wel te begrijpen. Dat Radioshack, Team Sky en BMC zijn toegevoegd aan het deelnemersveld van vorig jaar, kan ook niet anders. Het zijn ploegen met toprenners, die in dit soort klassiekers een hoofdrol kunnen spelen.

Christian Prudhomme heeft met zijn organisatie de twee Nederlandse ploegen Vacansoleil en Skil Shimano gepasseerd voor de Ardennen-klassiekers.

Maar dat Vacansoleil en Skil Shimaon moeten wijken voor een Italiaanse Procontinentale ploeg als Androni Giocatoli en voor twee Franse ploegen uit de tweede divisie, hadden ze in het Nederlandse kamp niet verwacht. ,,Het is ongelooflijk balen”, zei Johnny Hoogerland in een eerste reactie. Vooral ook omdat hij zo had gefocust op Luik-Bastenaken-Luik, die hij met de Amstel Gold Race als één van zijn favoriete wedstrijden had aangemerkt. En het is zuur dat de voortreffelijke prestaties van de Zeeuw vorig jaar in de Vuelta en op het WK blijkbaar niet worden meegerekend in de aanwijzing van wedstrijden voor dit jaar.

We moeten ook weer niet te chauvinistisch kijken naar de beslissingen van de organisatie. De Franse ploegen van Bbox en Cofidis staan op de lijst van zestien ploegen die een contract hebben getekend voor deze klassiekers dat tot en met dit jaar loopt. Acqua & Sapone, Androni Giocattoli en Cervelo verdienen hun plaats vanwege hun ranking eind 2009, omdat het de drie beste Procontinentale ploegen waren.

De enige plek die nog over blijft is naar BMC gegaan dat met renners als Evans, Kroon en Ballan zijn plaats wel verdient.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Klassiekers, Voorjaarskoersen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s