Onrust maar ook berusting over wildcards in de Tour

Frits Bakker

OUDENAARDE – De blikken in het Nederlandse kamp stonden op somber voor de start van de Driedaagse van De Panne. En niet alleen omdat er regen op komst was. De Tour de France had definitief zijn wildcards vergeven en net als voor Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl de Nederlandse ploegen Vacansoleil en Skil ook niet in de Tour wil hebben. Hilaire Van der Schueren slikte zijn tong maar even in, want hij is op de vingers getikt door Pat McQuaid van de UCI, omdat hij de Nederlandse politiek had gevraagd om invloed uit te oefenen op de Tourbazen.

Hilaire heeft zich wekenlang kwaad gemaakt, omdat hij de bui al zag hangen. ,,Schrijven jullie het maar in de gazetten, dat ze het bij de Tour ook lezen. Het is toch een schande dat er maar één Nederlandse ploeg zou mogen starten, terwijl de Tour in Nederland start en er zo veel geld wordt neergeteld”, zei hij met een vooruitziende blik.

Maar toch, Vacansoleil is er weer niet bij, Johnny Hoogerland dus ook niet in de Tour. Het is tot nu toe niet het voorjaar waar hij naar had uitgekeken, maar nu wordt het al helemaal moeilijk om tot grootse resultaten te komen. De Ronde van Vlaanderen op eerste Paasdag en de Amstel Gold Race worden de twee wedstrijden van importantie die de Vacansoleils gaan rijden. Dat is een grote tegenvaller, maar wie de ploegen van dit jaar bekijkt, beseft ook dat de keuze van de Tour vrij logisch is. Het is, zoals Hilaire al eerder heeft gezegd, het systeem waardoor de Nederlandse ploegen worden genekt.

De Tour kon natuurlijk niet om de ploegen van RadioShack (Armstrong), Garmin (Farrar), BMC (Evans), Katusha (Pozzato), Cervelo (Sastre) en Sky (Wiggins) heen bij het uitdelen van de wildcards. Vacansolei-manager Daan Luijkx zei vanmorgen: ,,We zijn er wel heel dichtbij geweest, want als ze niet voor Footon (ProTourteam) hadden gekozen, waren wij erbij geweest. De Tour heeft ons verzekerd dat wij maar net buiten de boot zijn gevallen.”

Onrust, maar ook berusting. Voor Johnny Hoogerland is het een nieuwe teleurstelling. De Zeeuw, gevallen in Parijs-Nice, daarna even rust genomen en tot nu toe nog niet zo veel in beeld geweest in de finales van de voorjaarskoersen, was gebrand op Luik-Bastenaken-Luik en had gehoopt op zijn Tourdebuut. Die illusie kan hij nu vergeten. De enige grote ronde waarop Vacansoleil nu nog mag hopen is de Vuelta.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Actueel, Johnny Hoogerland, Tour de France, Vacansoleil

3 Reacties op “Onrust maar ook berusting over wildcards in de Tour

 1. Jammer, had toch liever Vacansoleil dan Footon gezien, maar Vacansoleil is wel 1e reserve volgens Sporza. http://www.sporza.be/cm/sporza/wielrennen/Tour/100330_selectie_tour Dus nu maar hopen op het onwaarschijnlijke dat er een ploeg af gaat zeggen.

  • fbakker

   Het is inderdaad jammer, Mark, dat we Johnny Hoogerland zo weinig aan het werk kunnen zien dit voorjaar en straks in de zomer. En dat de inspanningen van Vacansoleil tot niets hebben geleid. Hilario heeft hemel en aarde bewogen, ze hebben flink in de buidel getast om Parijs-Nice te sponsoren, maar uiteindelijk heeft wel de sportieve gedachte gezegevierd. De beste teams moeten starten, vinden ze in de Tour.
   Met het Franse chauvinisme is het wel eens anders geweest.

 2. Danny Verduijn

  Gisteren kwam er een collega met een a4tje voor mijn raam vh kantoor zwaaien want ik zat op dat moment in een telefoonconference, met daarop de tekst : net op de radio Vacansoleil en Skil niet in Tour wel 4 amerikaanse ploegen…….ik was op dat moment juist met amerikanen in telefoonmeeting.
  Wel 4 amerikaanse ploegen die helemaal geen wielercultuur hebben in dat land. Natuurlijk de Tour de France kennen ze vanwege Lance, maar dat is ook alles.
  Met grote verbazing en teleurstelling zat ik daar….hebben we eens de grote ronden Tour en Giro in ons land, start er maar 1 Nederlandse ploeg ….hoe kan dat nou wat doen wij Nederlanders verkeerd ??? het is straks net als bij het voetballen dat alleen de ploegen met veel geld de Champions League spelen omdat ze een ploeg kunnen samenstellen en betalen met alleen de beste spelers…..jammer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s