Wie durft er na vandaag nog te twijfelen aan Johnny

Frits Bakker

MEERBEKE – Zo maar in het wiel van Lance Armstrong springen, met Alessandro Ballan mee in de aanval, af en toe eens opzij kijken naar Tom Boonen of naar Fabian Cancellara in de aanloop naar de finale van de Ronde van Vlaanderen. Johnny Hoogerland speelde eindelijk weer eens een hoofdrol op het hoogste plan, in één van de mooiste klassiekers die er zijn. Dat de Zeeuw uiteindelijk de echte krachtpatsers moest laten gaan, is natuurlijk geen schande. Fabian Cancellara toonde zich een ijzersterke winnaar, nadat hij op de Muur zijn laatste rivaal Tom Boonen uit het wiel had gereden.

Fabian Cancellara viert zijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen met de Zwitsers vlag. foto Cyclingnews

Voor een jonge renner, die aan zijn tweede profjaar bezig is en net als vorig jaar één van de uitblinkers was van Vacansoleil, mocht hij na afloop meer dan tevreden zijn over zijn prestatie. En wie durft er na vandaag nog te twijfelen aan zijn klasse.

Tyler Farrar wint de sprint voor de vijfde plaats, Johnny Hoogerland (midden) wordt elfde. foto Cyclingnews

We kregen op dit weblog en op de verhalen in de PZC van de laatste weken nogal wat reacties, dat Johnny het dit jaar niet kon waarmaken, dat hij misschien wel een eendagsvlieg was, dat hij met Vacansoleil een verkeerde keuze heeft gemaakt. Ik zou willen zeggen: wat een pessimisme na wat hij vorig jaar heeft laten zien, toen ook in de Ronde van Vlaanderen en vooral in het najaar in het WK en in de Ronde van Lombardije.

Johnny had zelf in dit voorjaar ook zijn momenten van teleurstelling, omdat de Giro, die in Nederland start, aan hem voorbij gaat, omdat hij en zijn ploeg niet mee mogen rijden in de Ardense klassiekers, de Tour de France de ploeg ook heeft gepasseerd ten koste van andere ploegen.

Vandaag, in die altijd weer enerverende Ronde van Vlaanderen, met een geweldige winnaar, een boeiende finale, was het attente kopje van Johnny weer overal voorin te zien. Beetje schuddend met het lichaam, altijd vooruit kijkend naar wat er gebeurt in de koers, van heel ver herkenbaar met zijn afgetrainde hoofd en de blauwe zonnebril. Zo reed hij zich weer in de kijker met korte en krachtenslopende versnellingen, demarrages, met kopbeurten in de indrukwekkende slijtageslag van de groten in de klassieker.

Het eindresultaat was een verbluffende elfde plaats, nog één plaats beter dan vorig jaar, voor toprenners als Matti Breschel en Bernhard Eisel, beste Nederlander en beter dan alle Raborenners die van start gingen in de Ronde van Vlaanderen.

Hij had zich opgeofferd, vertelde hij na de koers, voor ploeggenoot Björn Leukemans, zijn ploeggenoot, die er met zijn vorm de laatste weken iets beter voor stond. ,,Ik denk hij in de finale betere kansen had dan ik om een hoofdrol te spelen’’, zei hij voor tv. ,,Bovendien’’, glimlachte hij, ,,zal Björn nog wel eens wat voor me terugdoen, zo werkt dat.’’

,,Ik heb op een gegeven moment versneld, zo kon Björn een sprong doen naar de koplopers met Philippe Gilbert.’’ Johnny kwam zelf na een sterk slot van de koers in een derde groepje terecht die op 2.35 van de winnaar voor de vijfde plaats mocht sprinten. Tyler Farrar werd vijfde voor George Hincapie en George Hammond. Johnny Hoogerland viel maar net buiten de top tien, maar ook dat was een buitengewoon knap resultaat voor de Zeeuw.

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Actueel, Johnny Hoogerland, Ronde van Vlaanderen

5 Reacties op “Wie durft er na vandaag nog te twijfelen aan Johnny

 1. Danny Verduijn

  Prachtige koers gezien vandaag, terechte winnaar met krachtmens Cancellara ….maar wat heb ik weer genoten van Johnny, nooit heb ik getwijfeld aan zijn kwaliteiten. Fantastisch gekoerst vandaag tussen alle grote jongens …zag je hoe hij uit het wiel van Armstrong reed en daarna er een snok aangaf voor Bjorn. Super ! Veel succes in de volgende koersen en blijf goed bezig, ooit komt die superdag en rijd je naar de overwinning !!

  • fbakker

   Mooi Danny, dat je zo hebt genoten. Ik ben voor het eerst in vele jaren zelf niet geweest, maar heb me heerlijk vermaakt voor tv. Vanavond even met Johnny gebeld. Hij voelde zich super, zei hij, al zijn de benen wel wat zwaar na zo’n koers natuurlijk. Hilaire heeft hem nu gevraagd om volgende week Parijs-Roubaix te rijden. Hij moet er even over nadenken, morgen beslist hij. Zou ook wel wat voor hem zijn, denk ik. Al verwacht ik meer van Johnny in de Amstel Gold Race.

 2. En? Rijdt Johnny Parijs Roubaix?

  Moet bekennen dat ik er na de Patersberg weinig hoop op had. Johnny kwam daar rond de 35e plek langs. Het lijkt erop dat hij met de kilometer beter werd.

  Ik heb genoten en zeker wanneer je bedenkt dat de grote vorm er nog aan moet komen. Ben benieuwd naar de Amstel Gold Race. Die top 10 klassering moet toch kunnen.

  • fbakker

   Ja, hoor, hij rijdt hem, ik weet het nu zeker.

   • Danny

    Super! wederom een moment om zichzelf in de kijker te rijden, ik ben benieuwd of Johnny ook in deze koers met de besten meekan. ik verwacht van wel maar het blijft specialistenwerk op die kasseien. als zeeuw is hij er zeker niet onbekend mee. niet te vaak lek rijden en overeind blijven speelt ook een belangrijke rol. als hij maar niet te vroeg op kop komt en in de buurt van Boonen, Hincapie kan blijven, die hebben de ervaring. ik verwacht ook veel van Boom alhoewel die zondag met zijn krachten heeft gesmeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s