Voormalige Girohelden komen naar wielercafé in Middelburg

Frits Bakker

MIDDELBURG De Gaviapas in de Italiaanse Alpen is vooral berucht geworden in de Ronde van Italië van 1988. Johan van der Velde kwam op 8 juni van dat jaar als eerste boven in korte broek, met korte mouwtjes, maar onder onmenselijke omstandigheden. Bevangen door de kou begon hij aan de afdaling, waarin de Brabander de controle over de pedalen kwijtraakte en na een helse rit helemaal als laatste aan de finish kwam.

Over die ontberingen op de Gavia komt hij zijn verhaal doen in het wielercafé dat de PZC op vrijdagavond 23 april organiseert in het Voetbalmuseum in Middelburg. En natuurlijk gaat het ook over de Tour de France van 1980, waarin hij als debutant en meesterknecht Joop Zoetemelk in een heldenrol aan de eindoverwinning hielp.

Johan van der Velde komt besneeuwd en verkleumd op de top van de Gavia.

Zijn aanleg als klimmer was onmiskenbaar. Daarom werd hij na zijn debuut in de Tour met een veertiende plaats en zijn overwinning in de Dauphiné Liberé grote toekomst als ronderenner voorspeld. Als tijdrijder schoot hij evenwel tekort. Toen Van der Velde in Italiaanse dienst reed tussen 1984 en 1988 stortte hij zich zelfs in massasprints. Drie keer won hij de puntentrui in de Giro.

Jeroen Blijlevens, ook te gast in het wielercafé, bewaart veel mooie herinneringen aan de Giro van 1999, na de periode waarin de TVM-ploeg door dopingperikelen in de Tour buitenspel werd gezet. De sprinter koos  voor een ander avontuur en vertrok net als Bart Voskamp naar Polti. Voor deze Italiaanse ploeg won hij twee ritten in de Giro en droeg hij enkele dagen de roze leiderstrui.

Egon van Kessel uit Kerkdriel kreeg naam en faam als opleider van jonge talenten. Met zijn bezielende aanpak stond hij als jongerencoach aan de wieg van de doorbraak van Robert Gesink, Sebastian Langeveld en Martijn Maaskant. Na het overlijden van Gerrie Knetemann werd hij ook bondscoach van de profs.

Het gedwongen vertrek bij de KNWU, eind 2008, kwam als een donderslag. Inmiddels is de Brabander weer volop actief in het peloton. Hij is ploegleider bij de vrouwenploeg van Cervelo onder het algemeen management van Joop Alberda.

Met die gasten uit het wielermilieu zet de PZC op 23 april een forum op over de komende Ronde van Italië. De Middelburgse burgemeester Koos Schouwenaar en wethouder Albert de Vries gaan die avond dieper in op de etappe van maandag 10 mei met de start in Amsterdam en de finish in de binnenstad van Middelburg.

De avond in het Voetbalmuseum begint om 19.30 uur. De toegang is gratis, de plaatsen beperkt. Aanmelden kan via wielercafe@pzc.nl

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Giro, Ronde van Italie, Wielerhistorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s