Wat moeten we nou met Vinokourov als winnaar

Frits Bakker

LUIK – We zagen het Philippe Gilbert denken, de Tourbazen vrezen en hoorden het oorverdovende boegeroep van het publiek. De Kazach Alexander Vinokoerov, ruim twee jaar geleden uit de Tour gevlucht als een dopingboef, was niet de gedroomde winnaar van een prachtige koers als Luik-Bastenaken-Luik. Als hij nou niet dat besmeurde verleden had, dan was het een overwinning geweest waar we nog dagen over zouden napraten. De klassieker, moeizaam op gang gekomen, kreeg een mooie finale met alle kopstukken voorin. En Vinokoerov bleek van al die kanshebbers over de beste benen te beschikken.

Wat moeten we nou met zo’n winnaar? De Kazach deed verwoede pogingen om zichzelf na afloop schoon te praten. Hij wil de jeugd laten zien dat het ook zonder doping mogelijk is om grote wedstrijden te winnen, heeft zijn verleden achter zich gelaten en wil zijn carrière beëindigen als een brandschone renner. Hij sprak van wraak, van een droom, van een emotioneel moment. Ja, ja, Vino, ik denk niet dat er nog iemand in het wielerpeloton is dat allemaal gelooft als jij het roept.

Alexander Vinokoerov viert onder boegeroep zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik. foto Cyclingnews

Ik vond het in elk geval buitengewoon opvallend, wegrijden van de Schlecks, van Philippe Gilbert die in de vorm van zijn leven verkeert, van Alberto Contador en in de laatste kilometers ook nog van de krachtpatser Alexander Kolobnev. Je moet het maar kunnen, op een boterham met spek, met dat harde Kazachstaanse hoofd, dat zo zijn best doet om onschuld uit te stralen.

Het deed me denken aan het Wielercafé van de PZC, vrijdagavond in Middelburg. We hadden met de krant wat stellingen bedacht om met het forum, waarin de ex-wielrenners Jeroen Blijlevens en Johan van der Velde en ex-bondscoach Egon van Kessel zaten, een aardige discussie op gang te brengen. Dat lukte ook aardig, behalve toen er een stelling op tafel kwam met doping als achtergrond.

Het was ons ingegeven door een Italiaanse dokter, op een klim in de finale van de Ronde van Lombardije, waar in een kleine kapel de  fietsen, shirts en foto’s van historische wielrenners zijn opgehangen en waar de wielertoeristen met tienduizenden in de zomer langskomen om hun helden te eren. De dokter met wie we daar spraken, verzekerde dat Fausto Coppi en Gino Bartali vroeger al doping gebruikten om hun onmenselijke inspanningen te verrichten. En dat het nu niet anders is. ,,Het kan niet anders, wie een Tour of een Giro wil rijden, moet wel stimulerende middelen gebruiken, anders haal je nooit de finish”, zei hij. En om af te sluiten: het is gezonder om mét doping dan zonder een wedstrijd als de Tour of de Giro te rijden.

Vinokoerov krijgt de gelukwensen van Alberto Contador na zijn overwinning in Luik. foto Cyclingnews

We legden die vraag aan het forum voor en onmiddellijk vielen er pijnlijke stiltes. Blijlevens reageerde geprikkeld: ,,Wie dat zei, die heeft zeker zelf nog nooit op een fiets gezeten. Ja, dat zal wel, die roepen het hardst.” En Johan van der Velde: ,,Ik weet dat mijn zoon Ricardo, die bij Garmin rijdt, gezond leeft en geen gekke dingen doet, want binnen zijn ploeg zijn er elke week controles en staan ze garant voor dopingvrije sport.”

Het blijft, kortom, onbespreekbaar in de wielerkringen zelf, ook al zijn er de laatste weken weer renners opgepakt. Bradley Wiggins, één van de kanshebbers voor de Tour, schreef op zijn twitterpagina: ,,Sommige jongens leren het nooit.” Daar blijft het bij. En als notoire slikkers zoals Vinokoerov en Riccó terugkeren in het peloton, sluit de omerta zich weer in al zijn geledingen.

De Rabobank nog even onder de loep nemen? Weer niet gescoord in Luik-Bastenaken-Luik, lange, zinloze vluchten van Tankink en andere knechten, maar als het op afmaken aankwam, deden we weer niet mee. Robert Gesink, het grote talent voor het rondewerk, wordt intussen wel een eeuwige klager. Hij valt me te vaak op belangrijke momenten (Tour, Vuelta) en kwam ook nu weer met zo’n zwak excuus. Vroeg in de koers gevallen, last van een verkoudheid. Hoe lang kunnen we nog volhouden dat hij nooit een winnaar zal worden?

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Klassiekers, Voorjaarskoersen, Wielersfeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s