Tour de France zwicht voor gereformeerde minderheid

door René Schrier

Ik kan er niet bij hoe het in Nederland toch mogelijk is dat we zo veel rekening houden met een minderheid van de bevolking die zich gereformeerd noemt. Op zondag de winkels dicht, niet je auto wassen en noem die hele flauwekul maar op. Nu weer wordt de eerste massasprint van de Tour de France van 2010 verplaatst van Kruiningen naar Neeltje Jans. Een veel mooiere lokatie overigens. En dat allemaal omdat de gereformeerde gemeente er problemen mee zou hebben. Van gereformeerden en soortgelijke religieuze uitwassen hebben ze in Frankrijk nog nooit gehoord, dus ik ben benieuwd hoe ze dat uitgelegd hebben aan de Tourdirectie. Die moeten zich rotgelachen hebben.

In Goes is de Tour de France van harte welkom. foto René Schrier

Hoe zit dat eigenlijk met die minderheid? De Sociale Atlas van Zeeland die Scoop publiceerde is daar heel duidelijk over. Zelfs in Reimerswaal is het percentage inwoners dat aangeeft gereformeerd te zijn geen absolute meerderheid (32 procent). Het aantal mensen dat zegt geen geloof aan te hangen komt daar vlak achteraan (28 procent). En er valt me nog iets op. Het aantal mensen dat hoger onderwijs heeft gevolgd is van alle Zeeuwse gemeenten in Reimerswaal het laagst (12 procent). Zou er een oorzakelijk verband zijn?

Wie goed op de posters en publicaties van de Tour de France kijkt ziet dat er een fout is gemaakt met de kaart van het parkoers. Op de kaartjes van de Tour de France zelf gaat de route via de Westerscheldetunnel door Zeeuws-Vlaanderen. Volgens mij hebben ze vergeten dat te corrigeren en is er wel degelijk sprake van geweest dat de Tour eerst door Zeeuws-Vlaanderen zou gaan. Jammer, ik had het de overkant graag gegund. Dan waren we ook van dat gereformeerde gezeur afgeweest.

Nu komt Zeeland weer in de publiciteit als een achterlijk gebied waar de zwarte kousen het voor het zeggen hebben. Een minderheid dus. Een provincie waar de tijd 100 jaar stil is blijven staan. Geen wonder dat Johnny Hoogerland zo hard kan fietsen. Die woont in die gemeente. Hij zal wel gedacht hebben: wegwezen en zo snel mogelijk.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Actueel, Tour de France, Tour in Zeeland

3 Reacties op “Tour de France zwicht voor gereformeerde minderheid

 1. Danny Verduijn

  Rene,
  Laten we er niet teveel ophef over maken. Niet teveel publiciteit aan spenderen. We hebben nu twee schitterende evenementen van wereldformaat in ons kleine Zeeland , Giro en Tour de France, daar moeten we met zijn allen trots op zijn. Dat een kleine minderheid daar anders over denkt, het zij zo, gelukkig zijn wij ( de niet gereformeerden) zo slim en flexibel dat we ons niet laten misleiden om in deze valkuil te vallen en hebben we een idd veel mooiere passage bij Neeltje Jans verzonnen.
  Vive le Tour

 2. enrico

  en ik die dacht dat brussel-halle-vilvoorde het grootste probleem uit de benelux was…
  een goede “ADVOCAAT” nemen, nu we er nog de tijd voor hebben…
  kom nou zeeland, stel mij niet teleur, laat de rede primeren op het gevoel, voor deze keer toch…
  dal belgio, enrico

 3. hj

  Ik kan er niet bij hoe het in Nederland toch mogelijk is dat we zo veel rekening houden met een meerderheid van de bevolking die zich niet
  gereformeerd noemt. Zo zou je het ook kunnen schrijven mijnheer Schrier.
  Er zijn en blijven toch altijd nog mensen die een andere God proberen te dienen dan Koning voetbal of de Fietskoning. Dat een ander daar niet blij mee is ligt niet aan dezen mensen.Dan moet je bij de ouders of grootouders zijn die dachten het beter te weten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s