Doping vóór een grote ronde, we kijken er niet van op

Frits Bakker

MIDDELBURG – Je kon er eigenlijk op wachten en het sluimerde ook al weken. Vóórdat de Ronde van Italië in Amsterdam van start zou gaan, zijn de controles van de dopingjagers verder opgevoerd en de kans dat renners tegen de lamp zouden lopen groter. Daar kijken we al lang niet meer van op. Toen Michael Rasmussen voor Rabobank in 2007 de Tour de France leek te gaan winnen, bleek ook al dat hij in de maanden daarvoor een paar dopingcontroles had ontlopen. Hij had zich geprepareerd, zoals dat in wielerkringen heet, in de Dolomieten, maar in zijn whereabouts had hij verklaard dat hij in Mexico verbleef.

De Deen werd op 16 juli, nadat hij een etappe had gewonnen met voorsprong op Levi Leipheimer en Alberto Contador. uit de Tour gehaald en ontslagen door Rabobank. Voor dat soort sensatiegedoe, midden in een ronde, blijven we hopelijk gespaard. De dopingzondaars die zaterdag in Amsterdam van start wilden gaan, zijn er vooraf uitgehaald. Franco Pellizotti is de bekendste van de drie. De Italiaan was in de Tour van vorig jaar winnaar van de bolletjestrui, won onder meer de etappe naar de Kronplatz in de Giro en werd derde achter Denis Menchov en Danilo di Luca.

Ik herinner me een etappe in de Tour de France naar La Toussuire, waarin wij met vier of vijf auto’s heel lang achter een kopgroepje van drie renners reden. Daaruit ontsnapte Michael Rasmussen later, om solo aan te komen en de basis te leggen voor de bergtrui. Toen ze nog met zijn drieën waren, zaten ook Sandy Casar en Tadej Valjavec in de kopgroep. Jawel, dezelfde Sloveen dus die nu door afwijkende bloedwaarden is geschrapt uit het deelnemersveld van de Giro.

De reputatie van Italiaanse toprenners brokkelt met de dreigende schorsing van Franco Pellizotti altijd maar verder af. Zo’n veertig Italiaanse profs zijn de laatste acht jaar betrapt op doping of geschorst omdat de bloedwaarden zo verdacht waren dat het op dopinggebruik moest wijzen. Ik ga het lijstje van de bekendste renners nog maar eens na: Pantani, Basso, Di Luca, Rebellin, Pellizotti, Riccò, Pettachhi, Sella, Scarponi, Piepoli, Di Grande, Frigo, Velo, Gavazzi, Caucchioli, Massi (bijnaam de Apotheker) en Elli.

De Tour de France is altijd het podium geweest waar de meeste controles werden uitgevoerd en vernieuwde methodes werden gevonden om zondaars te ontmaskeren. Angelo Zomegnan heeft aangekondigd dat zijn Giro nu ook schoon zal zijn met een recordaantal dopingcontroles. Wij zijn benieuwd hoe het met die grote schoonmaak zal uitpakken.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Dopinggevallen, Giro, Ronde van Italie, Ronde van Italie in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s