De Tour in Holland, fascinerend boek vol verhalen en foto’s

Frits Bakker

ROTTERDAM – De Tour de France komt voor de vijfde keer naar Nederland voor een Grand Départ. Geen land buiten Frankrijk is zo vaak het deecor geweest voor het startschot van de grootste wielerronde ter wereld.

De Tour en Nederland, dat staat voor driekwart eeuw sportieve liefde. Theo Middelkamp wint in 1936 de eerste Nederlandse etappe. Amsterdam organiseert in 1954 de eerste buitenlandse Tourstart. Rotterdam en Zeeland schrijven in 2010 mee aan de moderne historie van de Tour de France.

Kees Bal (links) en Jo de Roo (rechts) bekijken een oude film met beelden van de Tour de France.

Het zijn zo maar wat hoofdstukken uit het boek ‘De Tour in Holland’, dat vanmiddag in Hotel New York in Rotterdam werd gepresenteerd. De bekende tv-maker Wilfried de Jong zorgde voor het entertainment, interviewde onder meer de huidige Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en de vorige Ivo Opstelten.

De Tour in Holland is een ongeëvenaard boek met alle facetten van de keren dat de Tour door Nederland trekt. Hoe verlopen de Tourstarts in Amsterdam, Scheveningen, Leiden en ’s Hertogenbosch? Welke bijdragen leveren Maastricht, Rotterdam, Sint Willebrord en Valkenburg als etappesteden? Hoe groot is de hunkering van Zeeland? En hoe wint Rotterdam de strijd om de Grand Départ van 2010 van Utrecht?

Het boek gaat over de heroïek van vroeger, de financieel vaak moeizame organisaties van Tourstarts, over de vette jaren zeventig en tachtig, dagsuccessen in de jaren negentig en het magere begin van de Nederlandse renners in de 21e eeuw.

Het boek, 558 pagina’s dik met prachtige verhalen en historische foto’s, is ontsproten aan het brein van Peter Ouwerkerk, de co-auteurs zijn Joop Holthausen, Frits Bakker, Wessel Penning. Jaco Bergsma zorgde voor de statistieken.

De Tour in Holland is een uitgave van De Buitenspelers. Eind augustus, nadat de Tour is weggeëbt, volgt een tweede uitgave met alles over de drie weken durende tocht van Erasmusbrug tot Eiffeltoren.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Actueel, Tour de France, Tour in Zeeland

Een Reactie op “De Tour in Holland, fascinerend boek vol verhalen en foto’s

  1. dion lambertus

    ik zou graag weten hoe ik op internet de fotos kan bekijken van het boek tour in holland
    ik heb gehoort dat mijn overleden moeder er instaat met een grote foto en die zou ik graag hebben zij was een grote wielerfan en vind het leuk dat zij er instaat maar weet niet hoe ik er aan kan komen groeten Dion Lambertus
    hdlambertus@home.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s