De Franse bladen over de Zeeuwse tour-etappe

door René Schrier

Meestal als ik in Frankrijk ben koop ik in juni wel een aantal wielertijdschriften met het oog op de Tour de France. Dit jaar was daar geen uitzondering op. En ik was er extra op gespitst want het is me nog niet overkomen dat in het overzicht van de ritten en het tijdschema mijn woonplaats Goes daar bij staat. Ook de Roode Wijk, het gehucht tussen Wolphaartsdijk en Wilhelminadorp staat er in genoemd als de plek waar de ravitaillering plaats vindt. Het gehucht wordt zo nog wereldberoemd.

Leuk is het ook om de analyses te lezen over de etappes. Vooral die van de etappe Rotterdam-Brussel natuurlijk.

Zo signaleert het blad Vélo dat Contador wel eens meteen in de zou kunnen komen in die etappe. Volgens het blad verwacht iedereen dat het peloton in stukken wordt gebroken als gevolg van de wind.  En de redactie van Vélo heeft ook goed naar de beelden van de tweede etappe van de Giro gekeken die inderdaad voor een belangrijk deel over hetzelfde parkoers ging. En ook wordt nog even de etappe van vorig jaar door de Camarque opgehaald waarin onder anderen Armstrong winst pakte door voor de goede waaier te kiezen.

In de Franse versie van het ‘officiële programma’ van de Tour de France geeft de wedstrijdleider van de Tour de France, Jean-François Pescheux, zijn commentaar op de verschillende etappes. Hij vertelt in het blad dat voor de aankomst in Brussel en de passage door Meise is gekozen omdat Eddy Merckx recent 65 jaar is geworden en in die laatste plaats woont.

Hij gaat uit van een massasprint. Toch verliest ook hij de mogelijke sterke wind niet uit het oog. Dat wordt opletten voor het peloton, waarschuwt hij.

Richard Virenque signaleert in het blad Planete Cyclisme de gevaarlijke rotondes in Nederland. Ook merkt hij op dat de renners in het begin altijd nerveus zijn en dat brengt ook extra risico’s met zich mee. Ook hij gaat echter uit van een massasprint in Brussel.

In Top Vélo laat de Franse nationale kampioen (tot zondag waarschijnlijk) Dimitri Champion zijn licht schijnen over de verschillende Tour-etappes van dit jaar. Ook hij wijst op het gevaar van de wind op de Nederlandse dijken en op de Zeeuwse dammen.

Het is inderdaad maar te hopen dat het flink waait. Want dan zullen we koers zien, inderdaad net als in de Giro.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s