Alles wat mis kon gaan ging mis

Jan Raas wint met voorsprong de Gold Race van 1980.

door René Schrier

Het is wel aardig om eens de aandacht te vestigen op een televisieprogramma over de start van de Tour de France in Leiden. Andere tijden Sport besteedt daar zaterdag aandacht aan in een uitzending die om 13.10 uur begint op Nederland 1.
Andere Tijden Sport kijkt terug naar de volkomen uit de hand gelopen start van de Tour de France in Leiden 1978. Alles wat mis kon gaan, ging daar mis. Reconstructie van een hilarische dag.
“Ik was zó kwaad dat ik de Groenoordhal op slot wilde gooien, zodat ze niet konden starten. We zijn gewoon genaaid door die Fransen”, zegt André de Jong, oud-directeur van de Groenoordhallen in Leiden.

 De gemoederen in Leiden zijn nog steeds niet bedaard als de start van de Tour de France in Leiden (1978) te sprake komt. Alles ging mis.
Om te beginnen regende het de hele week en was het parcours spekglad. Vervolgens kreeg de grote man achter de Tourstart in Leiden, Joop Riethoven, op de avond voor de proloog een hersenbloeding waarna hij zes dagen in coma lag. De dag erna ontstond er ruzie tussen de Franse Tour-directeur Félix Lévitan en André de Jong van het Leidse organisatiecomité. Het geschil ging over de plaatsing van Leidse reclameborden op plaatsen waar de Fransen reclame hadden verkocht. De reclameborden moesten weg, anders zou Lévitan de Tour niet laten starten.
Vervolgens besloot de Tour-directie dat de uitslag van de proloog, die door Jan Raas was gewonnen, niet zou meetellen voor het algemeen klassement van de Tour de France. Raas kreeg vervolgens geen gele trui en ging de volgende dag briesend van start voor de etappe naar Sint Willebrord. Hij won die rit met een machtsprint en kreeg alsnog de gele trui om de schouders.
Toen de Fransen het land uit waren slaakte Leiden een zucht van verlichting.
Aan het woord komen onder meer: Joop Riethoven, Joop Zoetemelk, Henk Lubberding, Andre de Jong en Albert Bouvet, het enige nog levende lid van de Tour-directie uit 1978.
Deze aflevering werd eerder uitgezonden op zondag 5 juli 2009.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Tour de France

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s