Feiten en weetjes over de Tour

door René Schrier

Over het tour-circus is veel informatie beschikbaar. Van die aardige feiten en weetjes waar niet iedereen gelijk bij stilstaat.

Ik heb er een aantal uit een tourgidsje van het blad Fiets verzameld.

Het materiaal van de Sky ploeg. foto René Schrier

Zo is het officiële bedrag dat Rotterdam aan de ASO, de organisatie van de Tour de France heeft betaald, 2.500.000 euro om de start in de Maasstad te kunnen krijgen.

Door de jaren heen waren er 10 tour-etappes in Nederland. De eerste was in 1954 met de start van de Tour de France in Amsterdam.

De teams komen uit elf verschillende landen. Over de etappe door Noord-Frankrijk; het was van 2004 geleden dat er kasseistroken in het parkoers waren opgenomen.

Een verschil met vroeger: van de 110 renners die in de Ronde van Frankrijk van 1910 startten, haalden er 41 de eindstreep. Eddy Merckx is recordhouder als het gaat om de meeste dagen in de gele trui. Hij droeg dit tricot 96 dagen.

De bolletjestrui werd tot voor de start van de ronde in Rotterdam 700 keer uitgereikt. Het vaakst aan een Fransman, ongeveer 300 keer. Daarna komen de Belgen en Italianen, die ongeveer 100 keer in die trui reden. Nederlanders konden in totaal 57 dagen de bergtrui omhangen.

Van alle bezoekers die naar de Tourr de France komen kijken – zo is onderzocht – komt 39 procent speciaal voor de reclamekaravaan. De lengte van de Tour de France van dit jaar is 3641,4 kilometer. De laatste Franse winnaar van de Tour de France was Bernardd Hinault al weer in 1985.

Drukte bij de bus van Lance Armstrong. foto René Schrier

De organiserende ASO stelt voor de schrijvende pers 450 zitplaatsen beschikbaar.

De reclamekaravaan van de Rondde van Frankrijk is 20 kilometer lang. Ter vergelijking, die van de Giro d’Italia die in mei door Zeeland reed telde 21 auto’s. Waaronder overigens een van de PZC.

De renners hadden in 1910 twee versnellingen tot hun beschikking. Aan weerszijden van het achterwiel een. Dat wil zeggen dat ze hun achterwiel om moesten draaien als wilden schakelen.

De ASO stelt dit jaar in totaal 3.200.000 aan prijzengeld beschikbaar. Ik kom op dat prijzengeld in een volgende aflevering van dit blog nog terug.

Vandaag staan de Pyreneën op het programma, met dinsdag het hoogste punt uit de Tour de France van dit jaar. Dat is de top van de Tourmalet die op 2115 meter hoogte ligt. Daar gaan ze donderdag nog een keer over. Dat alles omdat het precies 100 jaar geleden is dat de Tourmalet voor het eerst in het parkoers van de Tour de France iks opgenomen.

Gedoodverfd winnaar van de ronde, Alberto Contador, heeft tot nu toe – de rit van vandaag moet nog beginnen – vier etappes gewonnen. Wie denkt dat Joop Zoetemelk oud was als renner moet nog maar eens de naam van Firmin Lambot opzoeken. Die was 36 toen hij de Tour won in 1922. Hij was tevens de eerste Belgische drager van de gele trui.

Nogmaals met dank aan Fiets.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Tour de France, Tour in Zeeland

Een Reactie op “Feiten en weetjes over de Tour

  1. Pingback: Tweets that mention Feiten en weetjes over de Tour « -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s