Lance Armstrong’s nachtmerrie

door René Schrier

Dit is de man die Lance Armstrong het vuur na aan de schenen gaat leggen. In Amerika wordt hij al de ‘Steroid cop’ genoemd: federaal agent Jeff Novitzky.

Het Amerikaanse persbureau AP heeft onderstaand verhaal over hem gepubliceerd. Dat persbureau heeft trouwens ook Lance Armstrong tot ‘Mannelijke atleet van het jaar uitgeroepen’. Dat dan weer wel.

Hij heeft al verschillende sporters tot bekentenissen over hun doping gebruik gedwongen. Zoals de Amerikaanse basballer Barry Bonds en de Olympische sprintster Marion Jones.

Novitzky leidt nu het onderzoek dat is inegsteld naar aanleiding van beschuldigingen van Armstrongs ex-teamgenoten. Een onderzoekscommissie in Los Angeles  gaat aan de slag met getuigenverhoren de komende weken. Grote sponsoers van Armstrong, zoals Trek en Nike, hebben al toegegeven dat ze benaderd zijn door federale politiemensen.

,,Ik ben blij dat Novitzky niet achter mij aanzit,” vertelde aanklager Richard Emery ,,Hij is de nachtmerrie voor iedereen waar hij zijn focus op heeft.” Eigenschappen van Novitzky die vriend en vijand zullen herkennen zijn slim, overdreven nauwgezet, ontwikkeld, goed voorbereid en enorm doelgericht. Een creatieve bulldog.

Maar er is ook kritiek, vooral van de kant van advocaten die zijn tegenstander zijn. Zo zou hij uit zijn op wraak tegen hun cliënten, doelbewust informatie lekken, zelf bewijs maken en getuigen intimideren. Meer dan een rechter heeft al twijfels geuit over de manier waarop de federale politieman te werk gaat.

Novitzky’s naam kwam bovendrijven na de beschuldigingen aan het adre svan Armstrong van de kant van Floyd Landis, een voormalig ploeggenoot van de zevenvoudig tourwinnaar. Armstrong heeft steeds volgehouden dat hij geen doping heeft gebruikt. Hij beroept zich op test resultaten. Verder zeggen de advocaten van Armstrong dat wielrenners deals worden aangeboden ten aanzien van hun eigen doping gebruik als ze beschuldigingen en bewijsmateriaal tegen Armstrong hebben. Hij voegt er zelf aan toe dat hij best wil meewerken aan een serieus onderzoek, maar niet aan een heksenjacht.

Novitzky zoekt de publiciteit niet op. Integendeel. Hij zegt dat publiciteit zijn werk schaadt. De bijna twee meter lange Novitzky is 43 jaar oud, heeft zelf gesport (basketball en hardlopen) totdat blessures hem aan de kant hielden.

Advocaat Tim Herman van Armstrong heeft zich vorige maand al beklaagd over lekken vanuit het onderzoek  dat naar de tourwinnaar wordt ingesteld. Verder vraagt hij zich af of het wel zinnig is om Amerikaans belastingeld in te zetten om onderzoek te doen naar een sport die voornamelijk in Europa beoefend wordt. Zeker naar aanleiding van opmerkingen van een notoire bedrieger als Landis.

Maar er zijn ook advoctane die het er mee eens zijn dat de zaak wordt onderzocht. Voor hen is Novitzky een held. Hij knapt het vuile werk op dat sportfederaties niet zelf willen doen. Ook als daarvoor eens een arm stevig aangedraaid moet worden,  een verklaring in een rechtbank afgelegd moet worden of een inval geleid moet worden.  Zoals hij deed toen een doping laboratorium aangepakt moest worden.

Ondertussen heeft Lance Armnstrong laten weten dat hij niet meedoet aan de Leadville Trail
100, een mountainbike marathon in de Rocky Mountains. In deze wedstrijd maakte de  Amerikaanse renner in 2008 zijn comeback. Vorig jaar won hij de Leadville Trail.

Als reden voor zijn afwezigheid geeft Armstrong op dat hij nog altijd niet volledig is hersteld van de Tour. „Hij heeft nog te veel last van de blessures aan zijn heup, die het gevolg zijn van zijn valpartijen in Frankrijk. Hij zal in zijn vakantiehuis in Aspen blijven waar zijn kinderen ook
zijn”, zei zijn manager Mark Higgins.

Higgins meldde verder dat Armstrong vooralsnog geen wedstrijden heeft gepland in 2010. Wel zal hij deelnemen aan twee evenementen, in Philadelphia eind augustus en de Austin Challenge in oktober in het kader van zijn stichting Livestrong.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Tour de France

Een Reactie op “Lance Armstrong’s nachtmerrie

  1. Pingback: Tweets that mention Lance Armstrong’s nachtmerrie « -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s