Kennismaking met Amerikaanse talenten

door René Schrier

We weten inmiddels dat uit Amerika grote wielertalenten komen. We hebben er al een paar voorbij zien komen en de Tour de France zien winnen. Inmiddels kennen we ook Taylor Phinney, die pas nog de proloog van de Tour van Utah heeft gewonnen. Ik interviewde hem al eens in Goes voor dit blog toen hij in 2009 meedeed aan de ZLM toer. Langzaam maar zeker laat hij voor het team Radioshack zijn neus zien, al wordt hij ook wel geplaagd door valpartijen en blessures.

Taylor Phinney. foto René Schrier

Naast Phinney staan er nog enkele Amerikaanse talenten te trappelen. Ik wil ze graag eens aan je voorstellen, met dank aan het Amerikaanse blad Bicycling.

Ben King


Leeftijd: 21

Team: Trek-Live Strong

Sterke punten: Time trials, eendaagse wedstrijden

Twitter: @bking89

Niet te verwarren met collega trek-Live Strong team genoot Ben King (Australië), is Yankee Ben King een lange krachtpatser die in tijdritten (Junior Nationaal kampioen 2007) en racing Classics-stijl uitblinkt. Hij was in de top 10 bij de Pan Am spelen op de wegrace van 2010, een heuvelachtige circuit rondom Aguascalientes. Hij presteert goed voor een jongen die op zijn 14-de kennismaakte met fietsen. Een kennismaking die  ruw verstoord werd toen hij tijdens de race werd aangereden door een bestelbus. Maar hij reed de race wel uit. De jongen is taai. Met jonge renners is het moeilijk om hun sterke punten precies aan te geven, maar King lijkt iemand voor eendaagse wedstrijden als Luik-Bastenaken-Luik en kortere etappe wedstrijden.

Caleb Fairly


Leeftijd: 23

Team: Vilt-Holowesko Partners

Sterke punten: Klimmen, etappewedstrijden

Twitter: @calebfairly

Fairly is een ander jong Amerikaans allround talent, van wie het lijkt alsof ze de wedstrijden maar voor het uitkiezen hebben om te kunnen winnen. Hij is een goede klimmer en tijdrijder en heeft het goed gedaan in Amerikaanse etappekoersen. Een van zijn opvallende resultaten is tot nu toe een overwinning in de Tour van de Battenkill, een 124 mijls race in New York die vergelijkingen aan kan met  Europese klassiekers als Parijs-Roubaix of Monte Pasche Eroica, met trajecten over ruwe onverharde wegen. Dat Fairly sterk is bleek bij een ontsnapping 50 kilometer voor de finish, waarbij hij Floyd Landis uiteindelijk achterliet om solo voor de overwinning te gaan.

Tejay van Garderen


Leeftijd: 21

Team: HTC-Columbia

Sterke punten: etappekoersen

Twitter: @tvangarderen88

We zagen Tejay van Garderen niet in de Tour dit jaar. Maar hij start morgen wel in de Ronde van Spanje. Columbia-HTC gaat voorzichtig om met jonge talenten. De eerste jaars prof leerde het vak bij de Rabo-bank waar hij verschillende successen behaalde in wedstrijden voor renners onder de 23 jaar, zoals de GP William Tell, Olympia Tour, Circuito Montanes en in Frankrijk in de Tour de l’Avenir. Zijn derde plaats in het algemeen klassement van de Dauphine Liberé in juni was al een signaal. Hij werd 22 jaar in augustus, wat betekent dat hij nog steeds in wedstrijden onder de 23 uit kan komen. Maar hij was getalenteerd genoeg om de sprong naar de profs te maken. Bij HTC Columbia rijdt hij volgend jaar samen met nog een jeugdig talent, de Duitser John Degenkolb.  En met zijn all-round vaardigheden als klimmer en tijdrijder, kan Van Garderen zich goed ontwikkelen tot een aanstaande rondewinnaar.

Peter Stetina


Leeftijd: 22

Team: Garmin-Transitions

Sterke punten: Klimmen, etapperenner

Twitter: @peterstetina

Stetina heeft rennersbloed in zijn aderen. Hij is de zoon van tweevoudig winnaar van de Coors Classic en tweevoudig Amerikaans kampioen Dale Stetina en neef van Wayne Stetina, eveneens meervoudig nationaal kampioen en winnaar van de 1977-versie van de Classic. Hij zat voor in het klassement van de versies 2008 en 2009 van de Tour de l’Avenir,en was zelfs een dag in 2008 klassementsleider van die koers. Zijn grote doorbraak tot dusver was in mei in de ronde van Californië, waarin hij in zijn eerste profjaar 11-de werd in het algemeen klassement en tweede in het jongeren klassement achter de Slowaakse sensatie Peter Sagan. Stetina was sterk als tijdrijder bij de beloften maar moet zich verder ontwikkelen om echt in de klassementen door te dringen bij de profs. Dat hij een goede klimmer is, is nu al te zien.

Matt Busche


Leeftijd: 25

Team: RadioShack

Sterke punten: Allrounder

Twitter: geen

Busche is een beetje ouder dan voorgaande talenten, maar ook hij is een vrij nieuw gezicht in de wielrennerij. Een voormalige All-American College hardloper die overstapte naar de wielersport. Hij ging rijden voor het kleine Wisconsin amateur team van Nova Cycle Sport en kreeg vervolgens een ProTour contract van RadioShack. Het Busche  debutanten bal was de Tour van 2009 van Utah. Daarin eindigde hij op de zevende plek in het algemeen klassement (beste van het team) met prima resultaten in het klimmen en de tijdritten. Vervolgens werd hij vijfde op een heuvelachtig cursus bij het VS Pro kampioenschap.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Jonge talenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s