Tour vertrekt in 2012 vanuit Luik

door René Schrier

Andre Gilles, de bestuursvoorzitter van de Waalse provincie Luik, en Christian Prudhomme, directeur van de Tour de France, hebben vanmorgen in aanwezigheid van Bernard Hinault, Eddy Merckx, Miguel Indurain, Philippe Gilbert en tal van andere grote wielerpersoonlijkheden bekend gemaakt dat de Tour de France in 2012 in Luik van start gaat. De laatste keer dat de Tour uit Luik vertrok was in 2004.

De festiviteiten beginnen donderdag 28 juni met de presentatie van de teams. Twee dagen later, zaterdag 30 juni, is er de 6,1 kilometer lange proloog in Luik. Een dag later verlaat het peloton de provincie Luik in de richting van Seraing, voor een eerste rit in lijn.

We moeten natuurlijk eerst nog de Ronde van volgend jaar afwerken die vanuit de Vendée vertrekt en waarvan het parkoers hier links te zien is.

Maar daarna is het aan de Belgen.

 

 

 

Gilles was blij dat de Ronde van Frankrijk weer centraal staat in zijn provincie. Volgens hem is de Tour weer thuis na het succes van de editie 2004 en speelt de stad een toonaangevende rol in een toonaangevende sport. Gilles verwees naar de grote klassiekers als de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik die in het voorjaar verreden worden. Die hebben voor een grote wielerhistorie in de streek gezorgd, gaf hij aan.

Maar hij kon het ook niet laten op te geven van alle moderne ontwikkelingen die de Waalse stad heeft voortgebracht, zoals het organiseren van culturele en sportieve grote evenementen. Een moderne infrastructuur, waaronder het nieuwe TGV-station, de eerste Belgische vrachtluchthaven, de derde Europese binnenhaven en een transportnetwerk van snelwegen.

Alle fietsvrienden en de Tour de France zijn volgens hem inderdaad thuis in de provincie Luik.

Een mooie stad, maar ook een stad van spontaan instortende huizen.

De agenda van 2012:

Woensdag 27 juni: opening van het hoofdkantoor van de Tour in Luik en het perscentrum.

Donderdag 28 juni: ploegenpresentatie

Zaterdag 30 juni: Proloog

Zondag 1 juli: eerste etappe met een rit in lijn van 180 kilometer naar Seraing.

 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Tour de France

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s